Program 2018

 

Frivilliga  grankullamarthor har under hösten igen deltagit i Grani Närhjälps matkurser för nyinflyttade. Den tolfte december avslutades säsongen med jultema. Det kokades risgrynsgröt och bakades pepparkakor. Barnen valde pepparkaksbaket och dekorerandet av kakorna. Grötkokandet föll på de vuxna. Julstämningen infann sig, maten smakade och deltagarna trivdes med samvaron.

 

--------------

 

Vi satsade i år på en lite annorlunda Julfest och det tog en del av styrelsens tid, vilket gjort att vi inte ännu fått hela vårens program fullständigt klart. Nästa år inleder vi med sammankomst torsdagen den 10 januari kl 18,30 och nu återväder vi tillbaka till kyrkans församlingssal. Året inleds med en föreläsning av Vilhelmina Öhman och Ylva Perera från Dammenbrister som talar om temat  #METOO.

Så fort vi fått även det övriga programen för våren slutgilltigt klara kommer de att finnas på vår hemsida.

Eftersom vi på hösten har haft en hel del utfärder, kommer vi nu i början av året att satsa på föreläsningar i församlingssalen och först senare mot våren, då det ljusnar och inte mera är halt, göra eventuella utflykter.

Matlagning tillsammans med Grani Närhjälp för nyinflyttade fortsätter även det under Innis ledning på våren.

--------------

Bästa Martha,  

Visst kommer du ihåg att anmäla dig till julfesten i Villa Junghans onsdagen 12.12 kl. 18?

Årets julfest blir något alldeles extra då vi får uppleva det goda och det vackra med alla sinnen. Maten serveras i år av Axel Charpentiers Chefsgourmet. Till hans mat serveras passande drycker, med eller utan alkohol enligt önskemål. Niklas Svartbäck, som tidigare också underhållit oss till förnöjelse, spelar för oss igen. Vi hoppas givetvis att lilla Lucia har möjlighet att sprida ljus  ochvärme. 

Allt detta får du förutom trevlig samvaro uppleva till det sponsorerade priset av 20€. Anmäl dig senast 28.11 på hemsidan, där du också berättar om du önskar specialdiet OCH genom samtidig inbetalning på föreningens bankkonto, FI95 4055 0011 2055 45. Ange referensnumret 1614.

Vi har frångått den frivilliga julklappen, som vi brukar samla in och tillhandahåller  i stället en sparbössa där du kan lägga in en slant. De insamlade medlen skickas till en föräldralös 10-barns familj i Zimbabwe. Dit åker Nytte Ekmans syster efter julen. Barnens skolgång kräver sitt liksom deras dagliga liv.

Varmt välkommen att trivas i Marthakretsen!

-----------

Hej all sommarfräscha marthor.
Kokkurserna för nyinflyttade fortsätter i höst. Vi kockar följande dagar:
On 19,9
On 24.10
On 21.11 och
Ti 11.12 

Obs veckodagen i december! Härefter sköter Sanna om planeringen och handlandet. Det gäller bara att komma till skolköket i Kasavuoren koulu kl. 17- ca 20. 

Intresserade Marthor kan anmäla sitt deltagande till Inni L-S per 
tel eller SMS 040-5416652 eller
mail ingrid.lindqvist-stenmanATkoti.fimnet.fi

 


 

 

Bästa Marthor tack för en aktiv vår tillsammans med ett mångsidigt program med bl.a skådespelar och författar besök. 

Nu är det dags för lite sommarbete, för att så samla kraft inför en ny aktiv höst, som vi kommer att inleda ONSDAGENden 12.9 på VILLA BREDAmed att fira Topelius 200 år. Museilektor Anna Finnilä kommer och berättar om Topelius- Barn och kvinnosaksförespråkaren.

Preliminärt kommer höstens övriga program att innefatta ”Oktober fest”  onsadgen 10.10 med föredrag om ölets historia då vi eventuelt även har möjlighet att få smaka på lite olika öl sorter.

Vi försöker ordna ett  besök till FAZER i november, för att inhandla julgodis. 

I december ordnar vi naturligtvis en trevlig julfest.

 

Så fort vi planerat höstens program färdigt finns all information att hitta på vår hemsida.

 


 

Tackar ödmjukt för förtroendet ni visat mej genom att välja mej till er ordförande.

Att vara ordförande för Grankulla Marthorna är ett fint och viktigt uppdrag och jag är mycket tacksam för att ha fått förtroendet att sköta det. Det är med stor iver jag tar mej an uppdraget. Vill gärna fortsätta med devisen ”Tillsammans” som alltid varit ett  ledord för Marthorna, vilket för min del betyder att jag vill vara lyhörd för tankar och önskemål ni framför. Jag önskar en öppen dialog och feedback från er medlemmar, så kan vi tillsammans arbeta för såväl en bättre värld som god gemenskap.

På årsmötet hade ni möjlighet att rösta för olika program som ni skulle önska framöver och resultatet var glädjande, följande evanemang fick mest röster (12-8 röster var);

Utfärder              -   Gallerian Sarpaneva

                           -   Fazer

                           -   Vinterträdgården

                           -   Mannerheim museet

                           -   Riksadagshuset

Föereläsningar    -   Våra Presidenter – kavalkad genom tiderna                

                            -   Hjärnans mysterier

                            -   Naturens örtapotek

                            -   Provsmaka med alla sinnen

Kontakta gärna mej eller styrelsen med såväl frågor som ideér för vår gemensamma verksamhet.

Den nyinvalda styrelsen och arbetsfördelningen för år 2018 är,

Marianne Carlson, Ordförande, marianne.carlson10ATgmail.com, 0400 443 903

Catharina Brandt –Vahtola, 1. Viceordf, Kulturprogramkoordinator, cbvahtolaATgmail.com 050 353 4217

Margaretha Gylling, Kassör, margaretha.gyllingATkolumbus.fi,  040 560 8760

Mona Bergring, Kommunikationskoord., mona.bergringATgmail.com,  040 504 3769

Ingrid Lindqvist -  Stenman, Sekreterare, Invandrar frågor ingrid.lindqvist-stenmanATkoti.net.fi, 040 541 6652

Barbara Lindholm, Värdinna, bebbe.lindholmATgmail.com, 041 513 7750

Marianne Svartbäck,  2. Viceordf, Medlemsansvarig, marianne.svartbackATkolumbus.fi,  050 370 4285

Vilma Stenius, Programkoordinator, vilma.steniusATgmail.com, 0400 874 888

ERSÄTTARE

Gunilla Harmro – Drotz,  ghamroATsaunalahti.fi,  050 33 08733

Gunni Öhman,  gunni.ohmanATkolumbus.fi,  040 533 3608

Carola Juselius,  Carola.juseliusATaaltoee.fi,  040 503 1415

Vårens fastställda program hittar ni på vår hemsida, där även anmälningarna för de program som kräver en sådan helst bör göras, notera att anmälningar till Elvismusikalen i Lahtis bör göras redan nu.

Ser framemot en givande vår tillsammans !

Marianne Carlson

 

2017

Vi fortsätter med matlagningen för nyinflyttade på Kasavuoren koulu också denna höst. Kokkvällarna är 13.9.,  11.10.,  15.11. och 12.12.  Anmäl ditt deltagande till Inni 040 541 6652 eller ingrid.lindqvist-stenmanATkoti.fimnet.fi. 

---------------

Den 13 juni överlämnade Nina och Isse 77 par blåvita sockor till två glada och nöjda barnmorskor på förlossningsavdelningen på Jorvs sjukhus.  

 

 

År 2017 är redan långt lidet och vi har redan haft 3 månadsmöten och förra veckan besökte vi Lilla Teatern och besåg Jeanette Björkqvist pjäs Mammas flicka, en pjäs som många borde se.  Innan föreställningen besökte vi en närliggande restaurang för gemensam måltid.

 

  

 

----------------

2016

Ordförandes jul – och nyårshälsning 2016

Bästa Granimarthor

Julen närmar sig och året lider mot sitt slut. Det är dags att tacka för det gångna året.

Först vill jag tacka alla som arrangerade och deltog i jubileumsmiddagen på Vallmogård. Jag är glad över att vi hade nästan fullt hus. Vi var 45 och det skulle ha rymts 48 så det var nästan maximalt. Tur att ingen behövde annulleras på grund av platsbegränsning. Det blev en trevlig kväll med uppskattat program, allt från det traditionella luciatåget till Akademens kvartett och till Suasanna Ohls festtal med genomgång av minnen ur GMF:S  historia. Våra inbjudna gäster höll tal. Marthaförbundets hedersordförande Anna Ehrnrooth framförde en hälsning från Marthaförbundet och delade tillsammans med ordförande ut Marthaförbundets silvermärken till sju förtjänta Grankullamarthor. Grattis till alla. Christina Grönroos som är ordförande i Mellersta Nylands Marthadistrikt gratulerade med vers och en inbetalning till Riga Martha Center och sist men inte minst uppskattade alla att vår stadsdirektör Christoffer Masar gav sig tid att sitta hela middagen ut. I slutet av kvällen tackade han och överräckte ett graverat fat med ljus från Grankulla stad.

De inbjudna gästerna trivdes väldigt bra enligt egen utsago och stadsdirektören vet nu precis vem vi är och vad GMF står för, vilket han själv konstaterade.

Jag vill också tacka för alla julklappar till barn som vi traditionsenligt samlade in under festmiddagen och som via Nada Hope distribueras till flyktingläger. Vi har också idkat annan välgörenhet under året genom att delta i både luciainsamlingen och donerat bidrag till Grani Närhjälp för matlagning med våra nyinflyttade. Vi fick ett bidrag på 700 € från Varuboden för både matlagningen och för vår jubileumsmiddag, vilket vi är mycket tacksamma för. Utan duktiga Granimarthors handledning skulle det vara svårt att ha så omfattande matlagningskvällar. Något som verkligen uppskattats av Grani Närhjälp och inte minst av de nyinflyttade familjerna, som deltagit i matlagningen.

 Jag vill också tacka alla som stickat flitigt under året och bidragit till att flyktingarna har haft varma sockor att ta på sig.

Vi kan alla blicka tillbaka på 70 år av marthaverksamhet i Grankulla, något vi alla kan vara stolta över!

Jag hoppas att ni alla får en fridfull jul och ett spännande nytt år med många nya marthaaktiviteter!

 

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Festtalet på 70 -årsfesten, Martha 70 år, hölls av Susanna Ohls

/Site/Data/939/Files/Martha%2070%20ar.pdf

  

  

  

 

  

  

-----------

Vi har erhållit en understöd på 700 € från Varuboden-Osla för vår verksamhet.  Margaretha Gylling och Barbara Lindholm deltog i donationstillfället.

 

 

Marthorna var med och firade Grankulla 110 år

Grankullaföreningarna var inbjudna att delta med en presentation av sin verksamhet och vi beslöt delta i jippot i Nya Paviljongen den 29.10. med en presentation av vår förening.  En arbetsgrupp bestående av Nina, Inni, Isse och Mona hade sammanställt presentationen som rullade på i salen under hela tillställningen.  Endast tre föreningar hade hörsammat kallelsen och också publiktillströmingen var rätt anspråkslös men vi tyckte ändå att det var bra att delta och visa upp sej.

 

  

Foto: Oliver Miiros

Gunilla Hamro-Drotz, Nina Brandt-Vahtola och Mona Bergring poserar med vår grundare Sigrid Starck.

 

---

 

---

 

 

---

 

---

 

---

 

---

 

---

 

---

 

---

 

---

 

---

 

 

-----------

 

Hej alla Granimarthor!
Grani Närhjälp och flyktingarna uppskattade matlagningskvällarna senaste vår och har frågat om vi kan fortsätta nu på hösten. Styrelsen för GMF diskuterade ärendet på senaste styrelsemöte och beslöt att vi fortsätter att koka med flyktingarna i Grankulla i samråd med Grani Närhjälp. Vi diskuterade också att av Granidagarnas vinst ge bidrag till matlagningen och en guldkant för dyrare rätter vid behov. Grani Närhjälp har dock finansieringen ordnad för matlagningen. Det de behöver är handledningshjälp för matlagningskvällarna.
Nu hoppas vi att intresset bland er medlemmar är lika stort som senaste år. Alla som deltog hade positiv känsla efter kvällarna och tyckte att det var lärorikt  att lära känna våra flyktingar.
Nedan de tillfällen som Grani Närhjälp  (Sanna Jensen) har bokat i finska skolan i Kasaberget och som ni kan anmäla er till.
Det behövs 3 personer till varje tillfälle.

11.10  kl.17
25.10  kl.17
8.11    kl.17
13.12  kl.17
Anmälningarna tas emot av Mona  mona.bergring@gmail.com<mailto:mona.bergring@gmail.com> eller telefonmeddelande 040 504 3769.
På frågor om själva matlagningstillfällena svarar Inni   ingrid.lindqvist-stenman@koti.fimnet.fi<mailto:ingrid.lindqvist-stenman@koti.fimnet.fi> eller ring henne 040 541 6652.
Styrelsen

---------

Hösten fick en fin start med utfärden till Stora Räntan och nu blickar vi vidare med mera intressanta program.

Det som redan satt igång är Gåkampen (gakampen.fi) som du kan delta i helt privat som Martha eller representera nån annan förening. Om du har en stegmätare av något slag kan du avläsa kvällens totala resultat, allt kan antecknas i gåkampen, vardagsmotion inne eller ute, löpning, promenader, etc.  Har du en vattentät mätare registreras också vattenlöpning.  

***

Vi har blivit inbjuda av Borgå svenska Marthadistrikt att delta en heldag i hälsans tecken lördagen den 15.10 kl 10-15.30. Pris 20 € inkl lunch. Alla är varm välkomna att delta och ni får gärna sprida denna information vidare till vänner. Dagen är öppen för alla och man behöver inte vara Martha.Se närmare i evenemangskalendern

***

Föreningen kommer också att delta med en presentation av verksamheten vid Grankulla 110 år -festligheterna.

Om du har gamla bilder från föreningens aktiviteter tar vi gärna emot (Inni, Isse, Nina, Mona).

****

Höstens verksamhet inleddes med en utfärd till Stora Räntan utanför Helsingfors. 28 marthor deltog  i färden som begicks i ett strålande höstväder.

 

 

 

”Alla 28 deltagande Granimarthor väntar på  återfärden från Stora Räntan i strålande sommarväder”

 

”Ett av energiexperimenten som gjorts på Räntan: Granimarthorna blir instruerade i hur en ugn som uppvärms med direkta solstrålar kan byggas och användas för t.ex fiskfiléer. Vår utmärkta guide i mitten i fonden.

-------------------

Det börjar bli dags att önska en trevlig sommar till er alla.  Vårens program har varit rätt intensivt och intressant, speciellt exkursionen till återvinningscentralen med information också om kompostering.  

Vi hade en fin avslutning med Granidagen där vi sålde ca 60 marthalimpor och tio fågelholkar dessutom lottade vi ut fem stycken marthakassar fyllda med delikatesser.  Det gav oss en bra grund för aktiviteter på hösten tillsammans med våra nyinflyttade Grankullabor.

Nästa gång träffas vi vid apoteket 8.9. kl 14.15 för utfärden till Stora Räntan.  Gå in på sidan evenemang och anmäl dej och för att bekräfta ditt deltagande skall du inbetala 10€ i förväg.  

Vi hoppas alla har en riktigt trevlig sommar.

 

----------------

                              

Granimarthorna bryr sig om

Inspirerade av sloganen ”Martha bryr sig om” beslöt grankullamarthorna sig för att göra en insats för stadens invandrare.

Under vintern startade Grani Närhjälp en kokkurs för våra invandrare. Man samlas till att gemensamt handla och laga mat varannan vecka. De nyinflyttade får lära sig laga finländsk mat. Samvaron i köket och kring matborden fungerar dessutom fint som integrering mellan ”urinvånare” och nyinflyttade. Man lär helt enkelt känna varandra.

Grankullamarthorna tyckte om idén och beslöt sig för att ställa upp med tre Marthor/träff som handledare.

Projektet har utfallit mycket väl. Det är ett myller av liv i köket då ca 20 personer i alla åldrar och modeller skalar, hackar, vispar och mäter upp. För att sedan njuta av maten tillsammans medan samtalet böljar mest på finska men också på swahili,  lite engelska och franska.

Projektet kan också ses som ett samarbete mellan interna organisationer i staden då Grankulla svenska pensionärer donerade en summa pengar för matinköp i stället för att dela ut födelsedagsrosor till sina egna medlemmar.

Vi Marthor, några ev dem som redan hunnit delta i kokträffarna, är en glad och givande erfarenhet rikare.

Mona Bergring                                                                                                                 Ingrid Lindqvist-Stenman                                                                                                                 Lotta Markelin                                                                                                                   

------------

Under våren gör vi mat tillsammans med flyktingar i Grankulla i Grani Närhjälps regi.  Vi har sex matlagningskvällar i Kasabergsskolan och ännu finns det plats för flera marthor att delta.  Se senaste medlemsbrev och anmäl dej om du är intresserad.

 

2015

Vi avslutade säsongen 2015 med en redan traditionell julfest på Vallmogård.I år, liksom också under tidigare år hade vi besök av små lucior  och vi gästades av grankullasångaren Tipe Johnson som underhöll oss i en halv timme. 

 

Läs mera i ordförandes nyårshälsning 2016 som du hittar under fliken medlemsbreev.

 

Under året stickade flitiga marthor 82 babyfiltar som med Nada Hopes hjälp distribuerades till behövande. 

 

Ordförandes sommarhälsning 3.6 2015

Aktiviteterna för våren är nu slut och vi inleder sommarpaus.

Vi deltog i l Granidagen med marthalimpor och lotterivinster marthakassarna. 

SFP: s ordförande Anna-Lena Karlsson-Finne agerade fru Fortuna och drog de 6 vinstnumren Vinstkassarna levererades till de nöjda mottagarna, varav tre var våra egna medlemmar.

 

Vårens aktiviteter avslutades 2.6 med en mycket lyckad utfärd och lärorikt besök till Ainola och Lotta Svärd muséet. 25 glada granimarthor deltog.

Nu återstår bara att önska alla en riktigt skön och varm sommar med kvalitetstid för sådant som vi inte hinner med under det aktiva året.

Styrelsen/Isse


 

 

Det nya året 2015 inleds traditionellt med en konstutställning, Munchutställningen, Livets dans, på Didrichsens museum i januari.

Nu startar också vårt projekt 2015, nämligen stickande av babyfiltar som distribueras till behövande av Nytte Ekman.  Se närmare under fliken projekt.

Inger hämtar garn till årsmötet för alla hugade som vill sticka.  

 

Aktuellt

Vårens aktiviteter avslutades 2.6 med en mycket lyckad utfärd och lärorikt besök till Ainola och Lotta Svärd muséet. 25 glada granimarthor deltog. Vi tackar Nina för lyckat arrangemang.

Nu återstår bara att önska alla en riktigt skön och varm sommar med kvalitetstid för sådant som vi inte hinner med under det aktiva året.

 

Marthornas motto för 2014 är "Martha gör gott".

Vi har öppnat en ny flik "Idélåda" där vi samlar idéer för kommande verksamhet som vi fått av medlemmarna.  Bekanta dej med dem och kom gärna med flera nya idéer.

 

Nytt projekt 2014

Hej, som vi alla vet så har vi beslutat fortsätta våra stickprojekt med Jorvs sjukhus.  I turen står babysockor. Titta närmare under fliken projekt.

 

Grankulla Marthaförenings ”PROJEKT BABYPIPO”

       

 

 

Grankulla Marthaförening är en aktiv förening som samlas ungefär en gång per månad för att åhöra ett intressant föredrag eller för att göra en utfärd till något intressant ställe. För närvarande har vår förening drygt 100 medlemmar i åldern 41 - 87 år.
Vanligen förknippas Martharörelsen med duktiga damer som bakar, stickar och ger praktiska råd. Så ser de moderna Marthorna inte nödvändigtvis ut mera idag, men faktum är att också vår förening ibland sysslar med just sådant. På våren brukar Grankulla Marthaförening ha ett bord på Granidagsmarknaden där vi säljer delikata hembakade Marthalimpor som brukar ha strykande åtgång.

Föreningens senaste projekt ”BABYPIPO” har hållit på nästan ett år. Medlemmarna beslöt sig för att sticka ”babypipor” (små mössor) till de nyfödda på Jorvs sjukhus. Sagt och gjort – ”pipona” har formligen strömmat ut via de flitiga damernas stickor. Projektet avslutades den 14 november då vi hade senaste möte. Resultatet blev hela 330 små mössor som här syns avbildade. Ett vackert resultat! Projektet engagerade medlemmarna och garnet till mössorna stod stickerskorna själva för. Vissa personer som inte av någon orsak själva kunde sticka bidrog med att donera garn till dem som stickade. Vi hoppas att de nyfödda på Jorv och deras föräldrar skall ha glädje av de trevliga mössorna.

Den 22 november begav sig två representanter för Marthorna till Jorvs sjukhus för att överräcka alla ”pipona” till förlossningsavdelningen. Vi blev mycket väl mottagna av barnmorskorna Katja Strandell och Carita Krogell. De berättade att hela projektet med att sticka små mössor åt de nyfödda har startat på Jorvs sjukhus. Behovet av mössor är enormt då varje baby får sin mössa med sig hem. På Jorvs sjukhus föds det ca 10 – 15 babyn per dygn så våra 330 mössor räcker knappt till jul. Barnmorskorna berättade att det inte förekommer någon motsvarande insamling på Kvinnokliniken eller Barnmorskeinstitutet, så ibland har de donerat mössor från Jorv till de två andra förlossningssjukhusen.

Efter kaffet och en pratstund gick vi hem lyckliga och glada över att ha blivit så väl mottagna. Barnmorskorna berättade att behovet av små babysockor är stort, detta kunde eventuellt bli Marthornas nästa projekt.

Text och foto: Catharina Brandt-Vahtola

Bildtext

Alla 330 ”pipon” ihopsamlade. Monica Heimb¨rger och Katja Strandell sorterar piporna. Projektet avslutades 14. november

-----

10.6.2013

         

 

 

Galimarthorna i Smakbyn
Galimarthorna är ett gäng matglada damer runt Gallträsk med omnejd som har kokat tillsammans sedan 2009 under Yvonne Norrméns ledning. Vi har 25 kok bakom oss och beslöt att fira detta med en resa till Åland för att koka med Mikael Björklund.
Sagt och gjort, Eva Lybeck organiserade effektivt tåg, färja, hotell mm för vårt gäng på 12 personer och fredagen 24 maj gav vi oss iväg i arla morgonstund.  Karin, som är bortaålänning, höll under champagnefrukosten på färjan en kort introduktion om Åland. Efter ankomsten till Mariehamn hade vi ett unikt tillfälle att se konstsamlingen med sekelskifteskonst/Önningebykolonisterna på Andersudde som är ett privat hem och inte öppet för allmänheten.  Motsvarande konst kan ses på Önningebymuseet i Jomala och ett besök där rekommenderas å det varmaste.
På lördageftermiddag åkte vi till Smakbyn i Kastelholm, Sund.
” Smakbyn i Kastelholm på Åland bjuder  på det goda i livet: god mat och dryck i kombination med en varm upplevelse. Smakbyn öppnade dörrarna till julen 2012 och ett långt projekt fick sin  efterlängtade start. Detta är bara början - med tiden kommer vi att utveckla Smakbyn och växa med den. Vi bjuder på nya och gamla smaker, fina råvaror och upplevelser för alla gäster från när och fjärran. Det är det som är Smakbyns idé - att ständigt kunna bjuda på något nytt, gott och inspirerande.”
På ovanstående vis presenterar sig Smakbyn och vi håller med fullständigt.
För oss hade Mikael Björklund sammanställt en kokmeny bestående av laxtartar, friterade abborrfiléer med kräftsås, örtstekt oxfilé samt fyra desserter; creme brulée, chokladfondant med citrussallad, snickerskaka och Ålvadossmaksatt äppelkompott.
Vi blev indelade i fyra grupper och sen var det bara att ta på sig förklädet och börja jobba. Vi jobbade i olika stationer i resturangens kök samtidigt som resturangens normala verksamhet pågick. Efterrättsgruppen kockade i restaurangsalen under gästernas vakande blickar. Detta var en upplevelse i sig. Varje grupp sysslade med sitt och ändå hann Mikael se vad vi sysslade med och slutresultatet blev perfekt.  Varje grupp fick anvisningar i hur rätten skulle läggas upp på tallriken och i samband med serveringen presenterades rätterna och tillagningssättet. De goda vinerna fulländade smakupplevelserna som tillsammans med bemötandet, den sakkunniga handledningen och miljön där restaurangsalen och köket utgör en öppen helhet gjorde vårt besök till en oförglömlig upplevelse.    
På kvällen kom vi tillbaka till Mariehamn och i väntan på färjans avgång promenerade vi till Västra hamnen och njöt av solnedgången och ett glas vin på ÅSS, Åländska segelsällskapets restaurang.
På söndag morgon var vi tillbaka i Helsingfors en fin upplevelse rikare.
Karin Ståhl och Marie-Louise Paqvalén

 

29.5 2013
Hej alla Granimarthor
Sommaren närmar sig med stormsteg och här kommer lite information från Granidagen och om höstens program.
Jag vill tacka för den fina talkoandan på Granidagen och alla de personliga Marthalimporna som gick åt så gott som helt till ivriga kunder.
Loppisen inbringade också en del men kanske inte så mycket som väntat. Det tycks vara svårare att sälja saker än marthalimpor. Ju finare paketering, desto snabbare gick limporna åt! Totalt fick vi ihop 403€. Av det betalade vi 15€ till företagarföreningen. Målsättningen var 400 så det blev rätt exakt ?.
Ett särskilt tack till dem som stod vid bordet och sålde aktivt under kvällen, några hela tiden mellan 16 och 20. Trots duggregnet var det en meningsfull kväll och rätt många Granibor trotsade det fuktiga vädret.
Marthaförbundet höll sitt lyckade förbundsmöte med middag i Esbo centrum lördagen den 18.5 Det var Mellersta Nylands distrikt var arrangör. Vi var därför också med på ett hörn som arrangörer. Alla arrangemang funkade fint. Granimarthorna representerades av Mira, Chrissan, Inger och mig. Vi var alla eniga om att både dagen och kvällen varit lyckad. Ett varmt tack till alla Granimarthor som bidrog med lotterivinster och lånade ut gamla leksaker till leksaksutställningen. Läs mera om förbundsmötet i nästa Marthablad!
Årets tema för Marthaförbundet är ”Marthaomsorg”. Temat tas särskilt upp på den Marthakryssning som förbundet ordnar 26-28.10.

Höstens program för Granimarthornas månadsmöten är klart och jag hoppas att ni alla noterar datumen och bokar in dem redan nu.

5.9 kl. 18.00 (OBS !) har vi svampkväll med Solveig Backström från Marthaförbundet. Hon har svampar med sig, som hon berättar om men vi kan gärna hämta med egna matsvampar som vi är osäkra på. Solveig kan ge oss tips om hur vi med säkerhet identifierar matsvamparna i skogen.
(Observera den ovanliga tiden! Den 12.9 har Grankullagillet en konkurrerande resa.)

10.10 kl. 18.30 kommer Merete Mazzarella och berättar om sitt författarskap och sin nya bok som kommer ut i augusti. Församlingssalen är upptagen så vi möts i Sebastos.


14.11  kl. 18.30 är temat ”Våld i nära relationer”. Ewa-Lotta Westerlund och Janiina Mieronkoski från Folkhälsan kommer och talar om våld i familjer och hur man känner igen personer som blivit utsatta för våld. Med oss tar de upp psykiskt våld i parförhållanden och hur man kan bemöta dementa närstående, som ofta kan visa upp aggressivt och våldsamt beteende.
Onsdagen den 11.12 håller vi julfest.

Hela styrelsen och jag önskar er en skön sommar med mycket sol och avkoppling. Kanhända hinner ni sticka några pipon till de nyfödda på Jorvs sjukhus?
Vi träffas igen på hösten men om ni har något att fråga vänd er till mig eller till någon av styrelsemedlemmarna!
Marthahälsningar Isse

---

Grankulla Marthaförening r.f. grundades år 1946. Den första ordföranden hette Sigrid Starck. Medlemsantalet var då 22
De senaste åren har föreningen bestått av en moderförening med ca 65 medlemmar och 4 kretsar, som alla enbart kokat mat.
F.o.m. 1.1.2013 har 3 kretsar införlivats i moderföreningen. En krets har upphört. Föreningens sammanlagda medlemsantal är
idag 99.
Genom omorganisationen har byråkratin minskat och föreningens alla medlemmar får samma information om de
program föreningen ordnar. De f.d. kretsarna kan fortsätta med matlagning, men nu som grupper inom föreningen.
Enligt Marthaförbundets nya stadgar, som gäller f.o.m . 2014, skall alla medlemmar, med undantag av familjemedlemmar och
medlemmar över 80 år, betala samma avgift till föreningen, distriktet och förbundet. I avgiften ingår tidningen Martha.

Undertecknad avgick vid årsmötet den 14.2.2013 efter 6 intressanta och trevliga år som ordförande. Allt har sin tid och jag
är glad att nu kunna ge över ordförandeskapet åt Isse. Jag är säker på att hon, tillsammans med den nya styrelsen, kommer att sköta
bra om vår fina förening.
Marina Grönlund
f.d. ordförande

 

 

Månadsmötena år 2019 hålls andra torsdagen i månaden kl 18.30 i församlingssalen i Grankulla kyrka, Kavallvägen 3 om inte annat meddelas.